ZAMIOCULCAS

Het verhaal van de Zamioculcas

Groeten uit Zanzibar!

De betekenis van de naam Zamioculcas is lastig te herleiden, maar lijkt een combinatie van de Colocasia en de Zamia-varens. Culcas is de oude naam van het Colocasia geslacht en heeft de soort Zamiifolia bladeren die lijken op de Zamia-varens. Zo zijn de geveerde bladeren kenmerkend voor beide planten. Voeg deze namen samen en we hebben de Zamioculcas.

Zamioculcas is een stoïcijns type: valt niet uit, groeit niet hard, is de stabiliteit zelve. Ondanks de stevige stengels valt Zamioculcas toch onder de kruidachtige planten. Zijn uithoudingsvermogen zit niet zozeer in hout en dikker of zwaarder worden, maar in de vaten die vocht en voeding opslaan.

De natuurlijke omgeving van de plant bestaat uit rotsachtige grond in laaglanden of de voeten van hooglanden in Oost-Afrika. Zamioculcas komt in het wild voor in landen als Kenia, Zimbabwe, Tanzania en Malawi, en is een van de natuurlijke hoogstandjes in Zanzibar. Het eiland Zanzibar heeft een rijke geschiedenis dankzij scheepvaart, specerijenteelt en handel die verschillende culturen bij elkaar bracht. Deze kleurrijke achtergrond past goed bij de al even exotische Zamioculcas.

De Zamioculcas als woonplant

Botanisch gezien is de Zamioculcas al sinds 1892 bekend, terwijl hij pas sinds halverwege de jaren negentig in zwang is als kamerplant. Dat de Zamioculcas nu een populaire woonplant is, hebben wij te danken aan een groep Nederlandse kwekers die in 1996 de uitdaging aangingen om hem te cultiveren.

De ambitieuze Nederlanders zagen een goede woonplant in de aparte exoot. De kweek op zich is niet heel ingewikkeld: elk blaadje wortelt vanzelf als het in de grond wordt gezet. Zamioculcas groeit echter zeer langzaam, zodat de kwekers al hun vernuft moeten gebruiken om toch binnen redelijke tijd planten te kunnen leveren. Een warme en vochtige omgeving helpt daarbij.

De geveerde bladeren van deze vaste plant kunnen 40 tot 60 cm lang worden. De bladeren aan de dikke stengels zijn glad, glanzend en donkergroen. De plant kan bloeien, maar doet dat binnenshuis zelden, alleen bij sterke verwaarlozing. De aronskelkachtige bloemen groeien vanaf de basis van de plant.

Waar moet u op letten bij de aankoop van Zamioculcas?

Hoewel de Zamioculcas weinig gevoelig is voor ziekten en plagen, is het natuurlijk wel belangrijk dat u daar bij aankoop op let. De plant wordt gesorteerd op zijn veren (takken). Wanneer een veer minimaal de helft van de lengte van de langste veer in de plant heeft, wordt deze meegeteld.

Het kan voorkomen dat de plant soms een enkel geel blad heeft, dan heeft hij wellicht te lang op voorraad gestaan of is hij te nat geweest. Zwarte plekjes op de stelen horen bij de plant en wijzen niet op problemen. Bij sommige planten is de pot enigszins misvormd door de enorme kracht van de ondergrondse knollen in de pot. Soms kunnen de potten hiervan zelfs scheuren. In dit geval is verpotten al snel een must.